Maceraty są olejami roślinnymi, które pozyskuje się z ziół, kwiatów lub pąków. Niezwykle ważne jest to w jaki dzień oraz o której godzinie zebrana została roślina. Stosowane są przede wszystkim w naturalnej pielęgnacji skóry, ponieważ wykazują one doskonałe właściwości regenerujące, nawilżające, łagodzące, antybakteryjne oraz zapachowe.
Maceraty można wykonać na dwa sposoby. Pierwsza to metoda na zimno. Polega ona na zalaniu roślin olejem w taki sposób, aby całkowicie on je pokrywał. Następnie szklany pojemnik trzeba szczelnie zakręcić i pozostawić w słonecznym miejscu. Codziennie należy delikatnie poruszać słoikiem, aby użyte do wytworzenia maceratu rośliny były dokładnie pokryte olejem. Jest on zdatny do użytku po około 3 tygodniach. Następnie, po tym czasie musimy go przefiltrować przez gazę oraz wlać do czystego i świeżego pojemnika. Drugą metodą jest przygotowywanie maceratu na ciepło. W tym przypadku po umieszczeniu roślin i oleju w słoiku należy go podgrzewać w kąpieli wodnej przez około 20 minut. Temperatura wody powinna wynosić około 60-70 stopni Celsjusza. Taki proces należy powtarzać przez kolejne 3 dni. Z racji tego, że maceraty są w pełni naturalnymi substancjami trzeba przechowywać je w lodówce w odpowiedniej temperaturze, aby nie utraciły one swoich właściwości. Gotowe maceraty znaleźć można pod adresem https://sklep.alchemiaurody.pl/k19-r59–artesania-agave-maceraty-alchemiczne.html. Są to ręcznie przygotowywane produkty na bazie starodawnych receptur.