Miód jest naturalnym produktem docenianym zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Jego właściwości zdrowotne są znane od najdawniejszych czasów. Stosowano go na różne dolegliwości i schorzenia. Był i jest nadal bazą do powstawania cenionych miodów pitnych. Jakie są rodzaje miodów? Jakie wartości odżywcze posiada każdy z nich?
Obecnie w sklepach, takich jak ten z witryny https://www.brylamiodu.pl/ znajdziemy różne rodzaje miodów. Produkt ten składa się z 80 procent fruktozy i glukozy, czyli cukrów prostych. Poza tym w jego skład wchodzi potas, kobalt, mangan, chlor, żelazo, wapń, magnez i fosfor. Do tego dochodzą witaminy z grupy B, biotyna, kwas foliowy witamina C oraz kwas pantotenowy. Wszystkie te czynniki sprawiają, że wyrób ten działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. Ma też inne korzystne dla zdrowia działanie. Co ciekawe, każdy rodzaj miodu posiada inne właściwości. Na przykład miód gryczany wzmacnia układ krwionośny, przyspiesza gojenie ran oraz znakomicie regeneruje organizm. Miód rzepakowy jest zalecany podczas rekonwalescencji. Poza tym pomaga uniknąć chorób układu krążenia. Odmiana wielokwiatowa przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, leczy przeziębienia oraz hamuje rozwój bakterii. Natomiast zawarte w miodzie cukry stanowią źródło dużej ilości energii.