Jednym z niezbędnych elementów wyposażenia każdej kuchni jest solidny oraz wystarczająco obszerny blat. Wykorzystuje się go bowiem zarówno jako miejsce do obróbki składników na potrawy, jak i podkład do stawiania rozmaitych akcesoriów czy dekoracji. Poza tym w znacznym stopniu wzbogaca on walory aranżacyjne pomieszczenia. Przy wyborze blatu trzeba koniecznie zwracać uwagę na kilka niezwykle istotnych parametrów, z których najważniejszym jest oczywiście materiał wykonania konstrukcji.
Blat kuchenny powinien być przede wszystkim odporny na uszkodzenia mechaniczne, a także wysokie temperatury, wilgoć i substancje chemiczne. Od wielu lat ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza konstrukcje wykonane z naturalnego drewna, ponieważ materiał ten charakteryzuje się szlachetnym wyglądem, a na dodatek jest stosunkowo tani. Polecane gatunki to m.in. dąb, jesion, buk, merbau oraz teak. W tym przypadku trzeba jednak zadbać o odpowiednią impregnację powierzchni dla zwiększenia jej właściwości wytrzymałościowych (olejowanie to podstawa).
Na uwagę zasługują również blaty kamienne, będące inwestycją na długie lata – m.in. granitowe, marmurowe i trawertynowe. Ich podstawowe zalety to ponadprzeciętna trwałość, awangardowy design oraz brak konieczności zaawansowanej pielęgnacji. Jedyny mankament to tak naprawdę wysoka cena. Godne polecenia są ponadto konstrukcje z płyty MDF (wyjątkowo praktyczne i łatwe w czyszczeniu), konglomeratu, metalu (pasują głównie do wnętrz industrialnych) i szkła. Dużo wysokiej jakości blatów można zamówić na https://www.elwi.pl/produkty/20/blaty-meblowe.html.