W kuchni często sprawdzają się pewne konkretne połączenia smakowe. Doskonałym przykładem jest wino oraz ser, czyli produkty, które tworzą tak samo znakomite zestawienie jak choćby chleb i masło. Przy ich dobieraniu należy się jednak kierować określonymi wskazówkami, bo dzięki temu uda się uzyskać niesamowity efekt tzw. „nieba w gębie”. Podstawowa zasada głosi, że sery o intensywnym smaku idealnie wręcz komponują się z takimi samymi winami, czyli najczęściej czerwonymi. Ale to oczywiście nie jedyna przydatna wskazówka.
Jeśli zależy nam na urządzeniu wspaniałego przyjęcia dla znajomych z wykorzystaniem dwóch tytułowych produktów, ale nie mamy na ten temat zielonego pojęcia, to powinniśmy się kierować zasadą, że wino i ser muszą pochodzić z jednego regionu. Doskonałym przykładem połączenia idealnego są np. wina francuskie z Burgundii i sery camembert czy wina włoskie z Toskanii i aromatyczne sery owcze. Bardziej doświadczonym osobom zaleca się zestawienia kontrastujące ze sobą, czyli polegające na łączeniu choćby win wytrawnych z delikatnym serem.
Jeśli natomiast naszym celem jest dobranie sera do trunku o konkretnym kolorze, to zasady ulegają nieco zmianie. W przypadku lekkich w smaku win białych najrozsądniejszym rozwiązaniem jest wybór serów pleśniowych, takich jak brie, kozi czy camembert, ponieważ nie zdominują ich smaku. Z kolei do mocniejszych win czerwonych dostępnych na https://profilwino.pl/ znacznie lepiej pasują pełne w smaku sery – m.in. parmezan, radamer, cheddar, grana padano, a także wszelkie wyroby wędzone. Pozostało jeszcze wino musujące, które wyjątkowo dobrze łączy się z serami tłustymi (np. roquefortem i edamem).