Dieta stworzona kilkadziesiąt lat temu przez dr Budwig jest remedium na choroby cywilizacyjne, siejące dziś spustoszenie wśród ludzi. Jej twórczyni pragnęła pomóc osobom zmagającym się z rakiem i przewlekłymi schorzeniami, których źródłem jest w dużej mierze niezdrowy styl życia. Filarem zaleceń dr Budwig jest usunięcie z diety złych tłuszczów i zastąpienie ich zdrowymi, takimi jak np. omega-3. Dieta ta pozwala oczyścić organizm i usprawnić pracę poszczególnych narządów, ułatwiając profilaktykę i powrót do zdrowia.
Kluczem do sukcesu jest spożywanie odpowiednich tłuszczy, na których czele stoi olej lniany tłoczony na zimno. Z zasady eliminuje się mięso (szczególnie z hodowli przemysłowych) i wędliny, gdyż zawierają one wiele niezdrowych składników. Można jednak jeść ryby. W ramach diety nie należy spożywać margaryn, mixów, masła i olejów rafinowanych. Podstawę żywienia stanowi pasta z oleju lnianego i chudego twarogu. Zaleca się również codzienne przyjmowanie w porze śniadania dwóch łyżek świeżo zmielonego siemienia lnianego z łyżeczką miodu, a także wprowadzenie do diety drożdży piekarskich i produktów fermentacji mlekowej. Bardzo ważne jest jedzenie posiłków świeżych, przygotowywanych na bieżąco i spożywanych regularnie, o stałych porach. Wyklucza się również cukier, słodycze, białe pieczywo i wszystko, co zawiera konserwanty, ulepszacze i barwniki.
Jest to dieta przeciwnowotworowa, a także zalecana osobom z otłuszczeniem wątroby, chorobami układu naczyniowego i przewodu pokarmowego, z problemami skórnymi, otyłością i zespołem metabolicznym. Ten sposób żywienia jest też polecany ludziom chorującym na depresję i mającym problemy z pamięcią. Co ciekawe, ważnym elementem terapii jest codzienne wystawianie się przez około pół godziny na działanie promieni słonecznych. Zwiększa to wytwarzanie w organizmie witaminy D i poprawia pracę układu odpornościowego, co chroni organizm przed poważnymi chorobami, z nowotworami na czele.