Sezam – do jakich produktów jest wykorzystywany?

Bez kategorii
poszukiwaczewiedzy
Sezam – do jakich produktów jest wykorzystywany?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Sezam stosowany jest w szerokiej gamie produktów spożywczych i wyrobów cukierniczych. Nasiona sezamu są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i zawierają duże ilości żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Mogą również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i obniżeniu ciśnienia krwi.

Jakie jest jego zastosowanie?

Sezam jest popularnym, tradycyjnym składnikiem kulinarnym w wielu krajach. Może być stosowany w wielu przepisach, w tym w ciastach, słodyczach i daniach pikantnych. Sezam to drobne, jadalne nasiona roślin z rodziny dyniowatych, pochodzące z południowo-zachodniej Azji i północno-wschodniej Afryki. Nasiona sezamu są wykorzystywane w wielu przepisach, szczególnie w deserach azjatyckich, gdzie stanowią dużą część delikatnej tekstury i często są głównym składnikiem cukierków lub ciast. Pasta sezamowa jest również stosowana w azjatyckich potrawach, zwłaszcza jako dip do przystawek lub do grillowania mięsa. Sezam jest składnikiem wielu produktów i może być stosowany jako dodatek smakowy lub jako składnik do gotowania. Znajdziesz go w sosach sałatkowych, maśle orzechowym, zupach i gulaszach, płatkach śniadaniowych, krakersach i chipsach. Jednym z największych producentów sezamu jest m.in. ta firma unitop.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Lista zakupów przyszłej mamy
Akcesoria dla ciężarnych i świeżo upieczonych mam Ciąża to szczególny czas w życiu każdej kobiety. Zanim dziecko przyjdzie na świat, […]
Polecamy