Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Większość ludzi, którzy nie tolerują glutenu lub mają celiakię, nie może go strawić. Kiedy go jedzą, ich ciała nie rozkładają go prawidłowo. Powoduje to uszkodzenie jelita cienkiego, co prowadzi do niedoborów składników odżywczych.
Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które powoduje reakcję immunologiczną w przewodzie pokarmowym, gdy gluten jest spożywany. Osoby z celiakią doświadczają objawów takich jak biegunka i nudności po spożyciu pokarmów zawierających gluten. Mogą również doświadczyć utraty wagi i niedożywienia z powodu złego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.
Nietolerancja glutenu różni się od celiakii, ponieważ nie wiąże się z reakcją układu odpornościowego, która uszkadza jelito cienkie. Nietolerancja glutenu może powodować objawy, takie jak ból brzucha i wzdęcia po spożyciu pokarmów zawierających gluten, ale nie dochodzi do uszkodzenia przewodu pokarmowego, jak to ma miejsce w przypadku celiakii. osoby z nietolerancją glutenu mogą tego uniknąć spożywając żywność bezglutenową, którą można kupić chociażby na stronie bezgluten.pl.
Wykazano, że dieta bezglutenowa pomaga osobom z celiakią radzić sobie z objawami i znacznie poprawić jakość życia. W rzeczywistości wielu lekarzy zaleca dietę bezglutenową dla wszystkich pacjentów, którzy mają objawy związane z celiakią, nawet jeśli nie zostali jeszcze zdiagnozowani. Niektórzy eksperci twierdzą, że że diety bezglutenowe mogą również pomóc osobom, które nie mają celiakii, w zarządzaniu objawami, takimi jak ból brzucha i wzdęcia. Osoby z nietolerancją glutenu mogą doświadczyć tych objawów po spożyciu pokarmów zawierających gluten.