Osoby zatrudnione w branży gastronomicznej muszą się stosować do rozmaitych, często rygorystycznych przepisów z zakresu bezpieczeństwa. Jednym z nich jest konieczność noszenia odpowiedniego stroju. Powinien on być przede wszystkim idealnie dostosowany do zajmowanego stanowiska (a dokładnie warunków pracy), a także gwarantować w pełni higieniczne przygotowywanie lub podawanie potraw. Chodzi bowiem o to, aby do jedzenia nie przedostały się żadne niepożądane elementy – np. w postaci włosów.
Do odzieży typowo gastronomicznej zaliczamy w pierwszej kolejności fartuchy, które są noszone zarówno przez osoby zajmujące się bezpośrednio obróbką produktów i przyrządzaniem dań, jak i kelnerów odpowiedzialnych za przenoszenie potraw z kuchni do stolików gości. Najlepiej sprawdzają się fartuchy wykonane z wytrzymałego materiału i utrzymane w stonowanej kolorystyce, takiej jak choćby biel czy czerń. W przypadku kelnerów niezbędne jest też posiadanie wygodnego t-shirta, koszuli lub koszulki polo (w zależności od charakteru lokalu) oraz spodni materiałowych bądź jeansowych o ciemnej barwie.
Z kolei głównemu kucharzowi sprawującemu pieczę nad przygotowywaniem jedzenia potrzebna jest szczególnie bluza szefa kuchni dopasowana do sylwetki – z funkcjonalnym zapięciem, kilkoma kieszeniami, firmowym logiem oraz imieniem i nazwiskiem. Od wszystkich osób wykonujących obowiązki w kuchni (obróbka warzyw i mięsa, gotowanie, smażenie itp.) wymagane jest natomiast noszenie jednorazowych rękawiczek, fartucha ochronnego i nakrycia głowy w formie furażerki albo wysokiej czapki.