HACCP to systematyczne podejście do identyfikacji i analizy zagrożeń, ryzyka i kontroli w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania lub zranienia przez żywność.
Stołówka szkolna to miejsce, w którym przygotowuje się, przechowuje i podaje uczniom żywność. Stołówka jest zazwyczaj największym źródłem pożywienia dla szkoły, tworząc bezpośredni związek pomiędzy jakością żywności serwowanej w stołówce a zdrowiem uczniów. Z tego właśnie względu procedury haccp w stołówce szkolnej, są konieczność, aby mieć pewność, że żywność podawana małoletnim jest zdrowa i pozbawiona ryzyka.
1) Obszary przygotowania muszą być czyste i wolne od bałaganu.
2) jeden pracownik musi sprawdzić wszystkie składniki przed ich dodaniem, aby upewnić się, że są one zdrowe i bezpieczne do spożycia.
3) Składniki te powinny być również bezpieczne do przechowywania i obsługi przez innych pracowników, którzy będą przygotowywać posiłki lub podawać je uczniom z alergiami, lub innymi ograniczeniami dietetycznymi, takimi jak wegetarianie lub ci, którzy preferują żywność niskotłuszczową. Procedury haccp w stołówce szkolnej zakładają również, że na terenie kuchni przebywają wyłącznie osoby, które wysterylizowały swoje dłonie przed pracą i tylko one mają kontakt z żywnością.
4) Wszystkie powierzchnie robocze muszą być regularnie odkażane dedykowaną chemią, zanim nastąpi na nich jakiekolwiek przygotowanie żywności.
5) Cały wykorzystany sprzęt, powinien być dokładnie umyty po zakończeniu procesu przygotowywania pożywienia.