Kolorowe, fantazyjne drinki to obowiązkowy punkt niejednej imprezy czy spotkania towarzyskiego. Sporządzenie wyjątkowych napojów jest możliwe dzięki posiadaniu odpowiednich narzędzi. Niektóre z nich są niezbędne do tego, by osiągnąć naprawdę spektakularne efekty. Przyjrzyjmy się, jakie narzędzia są potrzebne dla osób pracujących za barem.
Jednym z najważniejszych elementów, bez którego żaden barman nie wyobraża sobie swojej pracy, jest shaker. Jest to nic innego jak metalowe urządzenie, które służy do dokładnego wymieszania składników za pomocą wstrząsów. Znajdziemy kilka rodzajów tego urządzenia – zarówno dwu, jak i trzyczęściowe, a także plastikowe, szklane i te, wykonane ze stali nierdzewnej.
Jeżeli do shakera wrzucimy pokruszony lód, mieszankę alkoholi będzie można schodzić nieco szybciej. Aby to było jednak możliwe, konieczne jest posiadanie kruszarki lodu. Wyposażona w metalowe ostrza, służy przede wszystkim do tego, by zmieniać duże kostki lodu w o wiele mniejsze. W ofercie sklepów internetowych, takich jak, np. http://smartgast.pl/pol_m_AKCESORIA-KUCHENNE_Akcesoria-barmanskie_Kruszarki-do-lodu-2155.html, znajdziemy szeroki wybór tych urządzeń. Mogą się one różnić m.in. mechanizmem działania, gdyż wyróżniamy ręczne i elektryczne rodzaje tego sprzętu. Kolejnym niezbędnym narzędziem barmana jest sito barmańskie, które zwane jest także sitem koktajlowym lub barowym. Służy ono do oddzielania zbędnych składników, które uzyskujemy po zmieszaniu ich w shakerze. W ten sposób otrzymujemy koktajl wolny on kawałków lodu czy cząstek owoców.