Praca w hotelarstwie wymaga odpowiedniego przygotowania zarówno z obsługi gości, przygotowywania posiłków, jak i spraw administracyjnych. Wiedzę w tym zakresie można opanować zarówno w szkole zawodowej i technikum. Przygotowując się jednak do tego zawodu, warto również pamiętać, że istotnym źródłem wiedzy są książki i podręczniki.
Lista podręczników i pozostałej literatury z zakresu hotelarstwa jest naprawdę bogata. Jedną z pozycji można sprawdzić na witrynie interetowej https://24wb.pl/Obsluga-gosci-w-obiekcie-swiadczacym-uslugi-hotelarskie-Kwalifikacja-HGT-03-Podrecznik-do-nauki-zawodu-technik-hotelarstwa-Cz-p2119. Autorzy przekazują podstawowe reguły dotyczące przestrzegania zasad zdrowego żywienia, przechowywania żywności, zastawy stołowej, sporządzania jadłospisów i wielu innych kwestii związanych bezpośrednio z wykonywaniem zawodu. Starannie opracowana treść jest idealną pomocą do nauki przed egzaminem zawodowym, pomagając lepiej poznać i zrozumieć branżę. Wiedza teoretyczna uzupełniona jest licznymi przykładami, ilustracjami i ćwiczeniami, które przystępnie przybliżają praktyczne zastosowanie wiedzy, niezbędnej w karierze hotelarskiej.