Opakowanie żywności to materiał ochronny i dekoracyjny, który pokrywa, uszczelnia lub w inny sposób chroni produkt spożywczy. Opakowanie służy również do ekspozycji produktu spożywczego i oznaczenia go w sprzedaży detalicznej.
Pakowanie może być skomplikowanym procesem
Projektowanie, produkcja i transport opakowań odbywa się w wielu etapach. Aby stworzyć opakowanie, które spełni wszystkie Twoje potrzeby, musisz wziąć pod uwagę następujące kwestie:
Materiał użyty do opakowania musi być trwały i wytrzymać rygory wysyłki i przechowywania, ale musi również nadawać się do recyklingu lub ulegać biodegradacji, aby konsumenci mogli łatwo pozbyć się go w domu lub w publicznych koszach na śmieci.
Projekt opakowania będzie odzwierciedlał Twoją markę, więc wybierz go mądrze. Produkt powinien wyglądać atrakcyjnie, ale nie powinien być przesadzony i odwracać uwagi od tego, co jest w środku. Jeśli to możliwe, wypróbuj różne projekty na rzeczywistych próbkach, zanim zdecydujesz się na jeden projekt dla wszystkich swoich produktów.
Opakowanie powinno zarówno chronić produkt przed uszkodzeniem podczas wysyłku i przenoszenia przez konsumentów, jak i uniemożliwiać im manipulowanie zawartością przed zakupem (np. etykieta informująca o możliwości manipulacji). Przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą wymagać umieszczania określonych rodzajów etykiet na niektórych rodzajach żywności, a także szczegółowych instrukcji dotyczących tego, jak długo po zakupie produkt powinien pozostać bezpieczny. Worki do skrzynek i inne rodzaje opakowań mogą być stosowane w celu ochrony produktu przed uszkodzeniem podczas wysyłki i obsługi przez konsumentów.