Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego jest nie lada wyzwaniem. Zanim jednak zaprosimy klientów, należy podjąć szereg czynności. Jedną z nich jest wybór właściwego sprzętu, w tym także pieca gastronomicznego. Czym się kierować podczas tego wyboru? Jaki cechy powinno mieć to urządzenie? Odpowiedzi znajdziesz w naszym poniższym artykule.
Wiele sklepów oferuje nam szeroki wybór urządzeń, jakimi są piece gastronomiczne. Jak możemy zauważyć na stronie https://ibis.net.pl/sklep/piece-piekarniczo-cukiernicze/, mogą one różnić się nie tylko pod względem wyglądu, lecz także przeznaczenia, zastosowania oraz funkcji.
Piec, który wybierzemy do naszego lokalu, powinien być z pewnością wydajny, wszechstronny, a także odznaczać się szybką pracą. W zależności od charakteru naszego punktu gastronomicznego dobrym wyborem będzie piec konwekcyjny lub konwekcyjno-parowy. Pierwszy z nich sprawdzi się w kawiarniach, barach i lokalach typu fast food. Wyróżnia się niewielkimi gabarytami oraz możliwością równomiernego rozmieszczenia ciepła. Brakuje w nim jednak funkcji parowania, przez co może być niewystarczający w restauracjach i hotelach. Pod tym względem z kolei dobrym wyborem będzie piec konwekcyjno-parowy – nadaje się wszędzie tam, gdzie produkowane są duże ilości jedzenia. Może on nie tylko usprawnić pracę całego personelu, lecz także przyspieszyć wydawanie dań. Pełni on kilka funkcji, gdyż można w nim gotować, blanszować, odgrzewać, opiekać i piec, nawet w niewysokich temperaturach.