Nic nie pobudza tak, jak filiżanka pysznej kawy wypita nad ranem. Przygotowanie jej wcale nie musi być trudne, wymaga jednak pewnej wiedzy i odpowiedniego sprzętu. Warto poznać kilka cennych wskazówek, by móc zaimponować gościom, jak i samemu cieszyć się smakiem kawy jak z najlepszej kawiarni.
Żeby cieszyć się z najlepszej jakościowo kawy, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Oto one:
– najlepszą kawą będzie ta świeżo zmielona na dosyć grube ziarna,
– temperatura wody powinna wynosić pomiędzy 92 a 96 stopniami Celsjusza,
– na 100 mililitrów gorącej wody powinno przypadać około 6 gramów kawy.
Do zaparzenia idealnej kawy wcale nie potrzeba drogiego ekspresu. Wystarczy tylko kilka podstawowych akcesoriów. Ważny jest dobrej jakości młynek do mielenia. Posiadając go można, praktycznie od razu, podjąć próbę przygotowania smacznej kawy. Kolejnym niezbędnym produktem jest zaparzacz, który wytworzy odpowiednie ciśnienie przy jej parzeniu. O wyborze filtrów decydują głównie indywidualne preferencje, każdy filtr sprawdzi się dobrze. Nie należy jednak zapominać o przepłukaniu go wcześniej wrzątkiem w celu pozbycia się posmaku papieru. Najważniejsze w całym procesie są jednak dobre ziarna kawy. To one odgrywają pierwsze skrzypce, dlatego przy ich wyborze należy zastanowić się najdłużej. Gwarancję dokonania odpowiedniego wyboru, przy zakupie każdego z tych produktów, zwiększa nabycie ich w przystosowanym do tego sklepie. Należy do nich na przykład https://labuna.pl/. Można uzyskać tam odpowiedzi na nurtujące pytania oraz pomoc w dobraniu produktu do potrzeb.