Jak golić zarost brzytwą?

Life & Style
poszukiwaczewiedzy
Jak golić zarost brzytwą?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Z roku na rok przybywa mężczyzn, którzy golą zarost na twarzy w tradycyjny sposób. Spora część z nich jako główne narzędzie przeznaczone do usuwania zbędnego owłosienia wybiera brzytwę, czyli ostrze osadzone w drewnianej bądź plastikowej rączce. Niezbędne jest w tym przypadku wykorzystywanie klasycznych produktów kosmetycznych, a także respektowanie konkretnych zasad. W przeciwnym razie rezultaty golenia mogą się okazać nie w pełni satysfakcjonujące.

Twarde mydło to strzał w dziesiątkę

Brzytwa używana do golenia tradycyjnego powinna charakteryzować się komfortowym uchwytem (najlepiej wyprofilowanym) oraz ostrzem wykonanym ze stali nierdzewnej albo węglowej. Mnóstwo estetycznych modeli posiada w swoim asortymencie ten sklep online z produktami pielęgnacyjnymi dla mężczyzn: https://menland.pl/brzytwy-do-golenia. Oprócz brzytwy podczas golenia nie obejdzie się też bez stosowania kosmetyku o działaniu zmiękczającym włosy. W tej roli znakomicie sprawdzi się twarde mydło, z którego bez problemu wyrobimy pędzlem jednolicie kremową, gęstą i maślaną pianę. Alternatywę stanowi krem w tubie.

Należy natomiast unikać drogeryjnych pianek i żeli w puszce, ponieważ nadmiernie wysuszają skórę, a jednocześnie niedostatecznie zmiękczają zarost. Pożądanym kosmetykiem jest ponadto delikatny balsam łagodzący po goleniu (ewentualnie woda zapachowa). Sam proces eliminacji owłosienia rozpoczyna się rozrobieniem piany, nałożeniem jej na twarz i odczekaniem co najmniej dwóch minut. Oto kolejne kroki: wygładzenie ostrza brzytwy na pasie ze skóry, golenie w dwóch przejściach równomiernymi pociągnięciami (z włosem i pod włos), opłukanie twarzy zimną wodą, nałożenie balsamu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak smakuje kawa włoska?
Każdy Włoch zaczyna dzień od filiżanki świeżo parzonej kawy, a włoska kawa uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jak […]
Polecamy