Romantyczna kolacja, rodzinny obiad czy spokojny wieczór przy książce? Nie może zabraknąć do tego kieliszka idealnie dobranego białego wina. Jego charakterystyczny smak oraz aromat pozwala na łączenie go nie tylko z takimi przyjemnościami jak dobra książka czy ciekawa rozmowa. Białe wino, w szczególności wytrawne często podaje się przed posiłkiem, jako tzw. aperitif. Warto jednak zdecydować się na podaje go do posiłków, ponieważ dobrze dobrane może wzbogacić oraz urozmaicić danie.
Lekkość tego trunku powinna łączyć się z potrawą, dlatego zaleca się je najczęściej do owoców morza i ryb. Jednak nie stanowi to podstawy w doborze win do dania. Gdy już zdecydujemy się na wino białe, ważny jest jego rodzaj. Półwytrawne, które zdecydowanie najczęściej goszczą na naszych stołach stanowią idealny dodatek do ryb, białego mięsa oraz grzybów. Dla miłośników włoskiej kuchni stanowi ono nieodzowny dodatek do makaronów.
Słodsze odmiany białego wina będą dobrze współgrać z warzywami. Natomiast bardzo słodkie stanowią wyjątkowy dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, deserów oraz słodkości, które zawierają śmietanę. Warto pamiętać, o odpowiedniej temperaturze serwowania win. Dla białego stanowi ona 8-12°C.
Wino od lat jest ważnym elementem w trakcie przygotowywania posiłków. Wielu znanych szefów kuchni, o których można przeczytać na https://ouichef.pl/ludzie1, tworzy niesamowite połączenia, które potrafią wydobyć prawdziwy smak dania np. cielęciny z białym winem. Takie przełamanie smaków może być kluczem do sukcesu w kuchni.