Coraz więcej osób przygotowujących wystawne przyjęcia rozumie, że taka uroczystość nie może obyć się bez dobrej kawy i wina. Co ważne, istotne znaczenie ma nie tylko jakość podawanych napojów, ale także sposób ich serwowania. Prawidłowy sposób serwowania napojów jest swego rodzaju sztuką, której warto się nauczyć, aby każdorazowo zachwycać zapraszanych gości.
Jeśli chodzi o kawę, to sposób podawania zależy od rodzaju napoju. Espresso powinno się przygotowywać w niewielkich filiżankach, których pojemność wynosi 50 ml. Ten rodzaj kawy charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem i przeznaczony jest głównie dla smakoszy. Espresso serwuje się wraz ze szklanką wody w temperaturze pokojowej, która wykorzystywana jest do przepłukania kanalików smakowych. W nieco większych, bo 100 ml filiżankach podaje się Espresso macchiato, czyli kawę z dodatkiem spienionego mleka. Cappuccino to espresso z dodatkiem ciepłego mleka oraz spienionego mleka, które serwować powinno się w filiżankach o pojemności 100-150 ml. Do podawania kaw najlepiej stosować naczynia porcelanowe. Szczególnie efektownie prezentują się filiżanki do kawy Villeroy&Boch, które wykonane są z wysokiej jakości porcelany.
Podczas serwowania wina należy zwrócić uwagę na odpowiedni dobór kieliszków oraz sposób ich ułożenia. Przyjmuje się, że kieliszki powinny znajdować się po prawej stronie. Rozlewając wino, należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności podawać te lżejsze. Najpierw serwuje się wina młodsze, a dopiero potem starsze. Jeśli chodzi o wytrawność, to zgodnie ze sztuką serwowania napojów, wina wytrawne mają pierwszeństwo przed półsłodkimi i słodkimi. Ważną zasadą jest, aby kieliszki napełnić przed podaniem posiłków. Niewykorzystane wino można położyć na stole. Zamiast jednak stawiać je w oryginalnej butelce, lepiej wykorzystać karafkę do wina. Dobrej jakości karafka będzie prezentować się na stole dużo efektowniej od odkorkowanej butelki.
Chociaż prawidłowe serwowanie napojów wymaga wiedzy i znajomości pewnych zasad, znakomicie podkreśla rangę każdej imprezy, wzbudzając podziw i zachwyt zaproszonych gości.