Odkąd istnieje szeroko pojęty przemysł, właściwie żadna firma nie może dobrze funkcjonować bez odpowiedniego wyposażenia. Nie inaczej jest w przypadku piekarni, w których to dodatkowo szczególną rolę odgrywa klasa sprzętu. Wyroby tam wytwarzane muszą bowiem spełniać najwyższe standardy jakościowe, gdyż po wyprodukowaniu są przecież spożywane przez setki, a nawet tysiące klientów. W jaki niezbędny sprzęt i akcesoria musi być zatem zaopatrzona każda piekarnia, aby móc sprostać stawianym oczekiwaniom?
Absolutną podstawą dla każdej piekarni jest piec cukierniczo-piekarniczy, dostosowany do potrzeb przedsiębiorstwa. Ważna będzie chociażby ilość prowadnic na tacę, która decyduje o ilości wypieków, jakie można wykonać w tym samym czasie. Dobrze jeśli takie urządzenie będzie posiadać dodatkowe funkcje, takie jak konwekcja, pasteryzacji, czy też wolne gotowanie. Nie obędzie się również bez dużej lodówki, przeznaczonej oczywiście do przechowywania produktów takich jak masło, czy jajka. Do tego dochodzą również wszelkiego rodzaju wolnostojące miksery, mieszalniki ciasta, czy frytownice. Przydatna może okazać się też dzielarka do bułek, która znacznie przyspieszy proces wytwarzania wypieków. Poza przedstawionymi ważne są akcesoria, przybory i inne drobiazgi, których lista może być naprawdę długa. Do tych bazowych przedmiotów zaliczymy chociażby miseczki do mieszania, ręczne miksery, łyżki o różnych rozmiarach, miarki i formy, czy też wałki do ciasta.