Wędliny to produkty spożywcze, które bardzo często goszczą na naszych stołach (zwłaszcza podczas śniadań i kolacji). Dzielą się przede wszystkim ze względu na rodzaj zastosowanego surowca – do wyboru mamy zatem drobiowe, wołowe, wieprzowe, baranie, cielęce, a nawet roślinne. Jeśli decydujemy się na zakup wędlin, to powinniśmy koniecznie zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów mających wpływ na ich ogólną jakość oraz smak. W pierwszej kolejności liczy się oczywiście wygląd zewnętrzny.
Stojąc za ladą w sklepie można na pierwszy rzut oka zorientować się, które wędliny są świeże i godne zakupu. Z pewnością już na wstępie warto odrzuć produkty nadmiernie błyszczące się (świadczy to o użyciu fosforu), posiadające jednolity kolor (wynikający z nastrzyknięcia wodą bądź barwnikiem), zawierające cząsteczki żelowe, zbyt suche, o perfekcyjnym kształcie oraz pozbawione jakichkolwiek pęknięć, włókien czy pasm tłuszczu. Następnie zaleca się spojrzenie na etykietę w celu znalezienia informacji na temat składu. Im więcej mięsa na 100 gramów, tym większa pewność, że wędlina okaże się wystarczająco smaczna i zdrowa. Pozostałe akceptowalne dodatki to m.in. przyprawy, woda i przeciwutleniacze. Z kolei niedozwolone są sztuczne aromaty, karageny, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje zagęszczająco-konserwujące. Jeśli jesteśmy wegetarianami lub weganami, to wbrew pozorom nie musimy wcale rezygnować z jedzenia wędlin. Na rynku są bowiem dostępne liczne wyroby bezmięsne oparte na naturalnych składnikach roślinnych, takich jak choćby mąka z ciecierzycy, soja czy koncentrat z buraków. Znajdziemy je bez problemu w tym sklepie online: https://ekolud.pl/Alternatywa_wedlin.